Tegenwoordig is basis programmeren een essentiële vaardigheid geworden voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. De voordelen van deze skill zijn enorm, vooral voor kinderen en jongeren. De logica en het probleemoplossend vermogen stelt hen ook in staat om ideeën op een unieke manieren uit te drukken dmv website, apps of games.

Online tools en tutorials zijn een mooie en nuttige aanvulling tijden hun leertraject. Spelen, experimenteren en verfijnen van de leerstof. We hebben enkele favorieten hieronder verzameld:

Code.org
Non-profit en een prima start voor beginners. Veel nuttige online templates, apps en zelfs lokale scholen die dit initiatief opnemen in hun curriculum. Tal van inspiratie video’s waar een aantal grote jongens zoals Bill Gates & Mark Zuckerberg vertellen over hoe ze zijn begonnen met programmeren.

CodeAcademy
De interactieve en gebruiksvriendelijk webapplicatie leert kinderen en jongeren de basis door leuke, eenvoudige oefeningen voor te schotelen die aanvoelen als spelletjes.

Code Avengers
Een opvallende grafische, game-achtige habitat met een reeks gratis introductielessen voor het bouwen van webpagina’s, mobiele apps en games. Ga aan de slag met de gratis proefperiode van zeven dagen. Python, webontwikkeling en JavaScript komen allemaal aan bod.

Code Combat
Jongeren vinden hun ding op code combat. Een interactieve & competitieve gameplay-modus stimuleert het leren van algoritmen en syntax. Snelle registratie en binnen enkele minuten kunnen ze aan de slag. Voor de geavanceerde vaardigheden moet er wel betaald worden.

Codemoji
Zet die alomtegenwoordige en populaire emoji’s op een educatieve manier aan het werk. Codemoji verwerkt complexe code tot gebruikersvriendelijke uitdrukkingen. Kinderen leren programmeren door emoji’s te gebruiken om HTML- of CSS-codes te vervangen. De perfecte mix van plezier en educatie.

Kodable
Een volwaardig programmeer programma voor kinderen van 4-10 jaar. Wordt ook wel gebruikt in kleuterscholen om de programmalogica te introduceren aan de jonge publiek. Kodable is ook beschikbaar op iOS-apparaten.

Scratch
Zeer populair en gericht op kinderen van 8 tot 16 jaar. Scratch brengt kinderen en jongeren in contact met de “block” programmeertaal. Geen ingewikkelde syntax, maar blokken in elkaar en klikken alsof het virtuele Lego’s zijn. Een actieve community van programmeurs die ideeën en inspiratie uitwisselen.