Tussen 2015 en 2019 is de leeftijd waarop kinderen over een eigen smartphone beschikken gedaald van 14 naar 11.

Een nieuwe studie van CMedia kwam tot de conclusie dat 53% van de kinderen een eigen smartphone heeft tegen de leeftijd van 11. Als ze 12 zijn meer dan 69%

Als je kinderen zeggen: ‘Iedereen heeft een smartphone’ dan hebben ze een punt.

Opgelet: trakteer je ze onder de 8 jaar met een smartphone, dan kan dat effectief nadelige zijn voor hun gezondheid. Het gebruik van smartphones tijdens de ontwikkeling van de hersenen zal de slaap en sociale relaties negatief beïnvloeden en het risico op angst en depressie verhogen. Jongeren en kinderen moeten ook een aantal vaardigheden leren cultiveren voordat ze een smartphone veilig kunnen gebruiken.

Ook bij 11+ jarigen raden onderzoekers aan om een huishoud-mediaplan met limitaties te ontwikkelen om dergelijke risico’s te voorkomen.

Het onderzoek brengt de generatie trend mooi in beeld. Als je denkt dat je kind klaar is voor een smartphone moet je ervoor zorgen dat hij of zij deze op een verantwoorde manier gebruiken. Vooraf gesprekken voeren – en niet alleen over schermtijd, maar ook praktische topics moeten er voor zorgen dat ze de waarde en de online gevaren van een relatief dure smartphone begrijpen en respecteren? Technologie is wondermooi, maar veiligheid en deontologie primeert.