Wanneer kinderen leren programmeren ontwikkelen en verbeteren ze hun structureel denkvermogen. Iets groots bouwen uit veel andere kleinere stukjes die ze in elkaar puzzelen. Dit helpt kinderen om niet alleen computerprogramma’s te begrijpen, maar ook om een groter geheel te zien wanneer ze andere taken krijgen voorgeschoteld.

Wat is programmeren?

Programmeren aka “to code” is de primaire communicatie methode met een computer – zowel groot als klein. Een taal om onze computers instructies te geven die dan specifieke functies uitvoeren. Met code bouwen we software, websites en mobiele apps.

Programmeren stimuleert creativiteit

Softwareontwikkeling draait om het creëren van iets nieuws. Kinderen werken aan projecten waar ze van houden. Die passie stimuleert creativiteit en werkijver. Ze gaan ook verschillende oplossingen moeten bedenken totdat ze de juiste hebben.

Communicatievaardigheden 2.0

Leren programmeren is als het leren van een nieuwe taal. Geen Frans of Italiaans, maar toch worden dezelfde vaardigheden gebruikt die we ontwikkelen als we een nieuwe traditionele taal zouden leren. Dit verbetert de communicatievaardigheden drastisch.

Programmeren helpt kinderen leren leren

Leren programmeren is voor een groot deel zelf experimenteren. Door te experimenteren met code kunnen kinderen begrijpen dat antwoorden en oplossingen niet altijd even eenvoudig zijn, en dat er soms meer dan één antwoord op een bepaald probleem mogelijk is. Vooral dat laatste vergroot hun autodidactische skills.

De voordelen zijn duidelijk

Kinderen leren programmeren gaat veel verder dan enkel het technisch aspect. Het ontwikkelen van creativiteit, werk ijver, doorzettingsvermogen, communicatievaardigheden en leren leren zal hun ook later in het dagelijkse leven helpen groeien.