Java (niet verwarren met javascript) is niet de meest aangewezen starttaal voor jongeren en kinderen. De leercurve en complexiteit liggen relatief hoog. De enige reden waarom we java opnemen in onze blog is omdat het de taal van Minecraft is.

Het immens populaire minecraft creëert een “wortel op de stok” effect. Jongeren willen java leren om hun creativiteit los te laten in de minecraft wereld.

Sinds de release in 2011 groeit Minecraft en haar ecosysteem nog steeds zeer sterk. Veel volwassenen zijn er van overtuigd dat het gewoon een spel als een ander is. Minecraft heeft echter al bewezen veel meer te zijn dan dat. Een uiterst krachtige tool om kinderen logica te leren gebruiken, problemen op te lossen en een aantal essentiële programmeervaardigheden te ontwikkelen.

Zodra uw kinderen verder gaan kijken dan de basis handelingen, wordt het voor hen duidelijk dat Minecraft een adaptieve eindeloze speeltuin is, die ze kunnen aanpassen. Wanneer ze het spel echt leuk gaan vinden maken ze kennis met “mods”. Mods kunnen gepersonaliseerde veranderingen aanbrengen. Objecten, personages, landschappen, kenmerken enz. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

Om een mod in het spel te introduceren moet de speler java code schrijven. Hier wordt het interessant. Minecraft draait op Java en dankzij haar open architectuur hebben de gebruikers toegang tot de java-broncode. Tijdens het “modden” leren spelers hoe ze zowel eenvoudige als gecompliceerde dingen kunnen bouwen. Gefocust en gemotiveerd leren ze onbewust java. Stimuleren dus!