Paar programmeren of pair programming betekent letterlijk “paar/per twee”. Twee mensen schrijven samen code op één machine. Een collaboratieve manier van werken met instant face 2 face communicatie.

Hoewel het ontwikkelaars duo samen aan een taak werken, schrijven ze niet alleen code, ze plannen, bespreken en bekritiseren ook hun werk. Ze verduidelijken hun eigen ideeën, bespreken de aanpak en distilleren de beste ideeën om zo te komen tot betere oplossingen.

Driver en Navigator

De driver is de persoon achter het stuur of in dit geval, het toetsenbord. Drivers vertellen steeds wat ze doen terwijl ze de code schrijven. De Navigator is de waarnemer terwijl de driver aan het typen is. Ze beoordelen de code, geven aanwijzingen en delen gedachten. De navigator let ook op de eventuele problemen, bugs en maakt aantekeningen van volgende stappen en/of obstakels. De rotatiefrequentie bedraagt meestal 1-2 dagen.

Uitstekend geschikt voor jongeren en kinderen

Het meest voor de hand liggende en minst omstreden voordeel van pair programming is kennisuitwisseling. Verschillende ervaringen en perspectieven verbeteren de kans op het vinden van een goede oplossingen. De aanpak dwingt jongeren en kinderen om benaderingen hardop te zeggen en ze ontvangen een instant feedback. Verder stimuleert en verbetert pair programming hun sociale vaardigheden, relaties en werken in teamverband.

Rollen regelmatig te wisselen

Niet vergeten om het toetsenbord en dus de rollen regelmatig te wisselen. Het hoofdje even opfrissen, verveling vermijden en beide manieren van denken oefenen. Tijdens de helloCode sessies kunnen jongeren en kinderen ook proeven van de pair programming aanpak.