We weten ondertussen dat programmeren het nieuwe lezen en schrijven is! Met ScratchJr kunnen ook de zeer jonge kinderen (5-7 jaar) aan de slag en programmeren ze hun eigen eerste interactieve verhalen en spelletjes. Ze leren problemen oplossen en zichzelf creatief uitdrukken met behulp van de gratis ScratchJr app.

ScratchJr gebruikt hetzelfde concept als Scratch om kinderen te leren programmeren; Door blokken met hele specifieke eigenschappen en commando’s aan elkaar te klikken, leren kinderen denken als een programmeur. De dan nog intimiderende programmeertaal en de bijbehorende syntax is nog niet aan de orde.

Commando blokken zonder tekst

Aangezien de commando’s op de blokken – in tegenstelling tot Scratch – niet tekstueel zijn, Kunnen ook kinderen die nog niet kunnen lezen prima werken en leren met ScratchJr. De makers van ScratchJr hebben de complexiteit van de functies en commando’s ook drastisch aangepast.

Een prima start

De introductievideo van ScratchJr is een prima start. In de video kan je de basishandelingen van ScratchJr zien en is ook goed te volgen voor jonge kinderen.